Ove sedmice preporučujemo na moja TV

U sklopu usluge osnovnog paketa moja TV BH Telecoma sa preko 140 TV kanala, tokom svih sedam dana u sedmici, ljubitelji filma imaju priliku pogledati mnoštvo popularnih, ali i kvalitetnih filmski ostvarenja. Za ovu sedmicu preporučujemo šest filmova koje možete pogledati u okviru osnovnog moja TV paketa.

Extract – komedija/romantika, 2009.

02.10. u 21:00 sati, na programu HTV2

Filmsku sedmicu koja uključuje period od 2. do 6. oktobra, započinjemo s romantičnom i zabavnom komedijom naslova Glavni sastojak (Extract), kao apsolutno opuštajućim ostvarenjem, bez velike ambicije kada je u pitanju autorski, odnosno umjetnički segment filma. Dakle, riječ je o filmu američkog animatora, reditelja i glumca Mikea Judgea, u kojem će uspješnom i bogatom, ali nesretnom i neispunjenom vlasniku firme za proizvodnju ekstrakata Joelu Reynoldsu (Jason Bateman), monotoni život prodrmati mlada i atraktivna Cindy (Mila Kunis), kada iznenada započne raditi u njegovoj firmi.  Glavni sastojak je iznimno duhovita i nepretenciozna krimi-komedija, dinamične naracije i slikovite režije, s ipak, humorom koji je često na granici pristojnosti.

 

The Departed – krimić/triler/drama, 2006.

02.10. u 22:40 sati, na programu TV1

Nakon propasti velikih američkih filmskih studija koji su nastavili snimati skupocjene mjuzikle krajem 60-ih i tokom 70-ih, na površinu izlaze male produkcijske kuće čija će ostvarenje uskoro dobiti naziv Novi Hollywoood. Jedno od prvih ostvarenja koje je definitivno pokrenulo revoluciju u Hollywooodu jeste Taksista (1976) tada mladog reditelja Martina Scorsesea, koji će poslužiti kao prekretnica u načinu na koji gledamo filmove. Kao autor kultnih ostvarenja kao što su Ulice zla, Taksist, Razjareni bik, Dobri momci, popularni Mesar (nadimak dobio prema radikalnim montažnim rezovima tokom studija) s vremenom je izgradio jedan od najprepoznatljivijih rediteljskih stilova, sačinjen od vječne potrage za identitetom američkih Italijana, urbanih kolaža mafije, katoličkog koncepta iskupljenja, eksplicitnog prikaza nasilja te posveta rodnom gradu, New Yorku. Upravi od nabrojanih elemenata sačinjeno je i Scorseseovo ostvarenje Pokojni (The Departed), za koje je konačno nagrađen Oscarom za najboljeg reditelja, 2007. godine. U ovome iznimno uspješnom ostvarenju o identitetu i lojalnosti, čija je radnja smještena u južnobostonski kriminalni milje, kao obradi popularnog hongkoškog kriminalističkog trilera Pakleni poslovi (2002), naslovne uloge su ostvarili  Leonardo DiCaprio, Matt Damon, Jack Nicholson, Mark Wahlberg, Martin Sheen, Alec Baldwin...

 

Manglehorn – drama, 2014.

05.10. u 21:00 sati, na programu HTV2

Manglehorn je ime glavnog protagoniste filma uspješnog reditelja i i jednog od predstavnika novog američkog nezavisnog filmskog vala Davida Gordona Greena, u kojem je veliki glumački povratak ostvarili dvoje oskarovaca – Al Pacino i Holy Hunter.  Dakle, Manglehorn kojeg igra Al Pacino, jeste teksaški bravar i čovjek u zadnjem dobu svoga života koji dane provodi u druženju sa svojom mačkom i prisjećajući se nikada prežaljene ljubavi. Sve dok mu u život ne uđe dobrodušna blagajnica Dawn (Hunter). Film Manglehorn je 2014. premijerno prikazan na festivalu u Veneciji, gdje je kao najvrijedniji filmski element izdvojena apsolutno originalna i uvjerljiva glumačka interpretacija Al Pacina.

 

X-Men: First Class – SF/akcija/avantura, 2011.

06.10. u 21:40 sati, na programu RTL

X-Men su grupa izmišljenih stripovskih junaka izdavačke kuće Marvel Comics, autora Stana Leea i Jacka Kirbya koji se, na krajnje zanimljiv način, bave pitanjem mutacije kao najskrivenijim, ali i najfascinantnijim procesom evolucije u lancu čovječanstva. Kao mutante s posebnim moćima, oni su Profesora X-a, Magneta, Mystique, Kiklopa, Ledenog, Anđela, Zvijer, Marvel Girl, Wolverinea, Oluju, Kolosa, Nightcrawlera, Roguea, Dazzlera, Psylocke, Emmu Frost, Gambita, oživjeli još daleke 1963. godine u stripu The X-Men #1. X-Men stripovi su doživjeli nekoliko adaptacija, a svakako najuspjeliji su filmovi Bryana Singera (X-Men iz 2000. i X-Men 2 iz 2003.) koji istražuju ulogu predrasuda i diskriminacije u Sjedinjenim Američkim Državama. Međutim, prije što su se nastali Professor X i Magneto i ostali, postojali su samo uplašeni mladići i djevojke koji tek otkrivaju svoje moći i koji i dalje ne mogu prihvatiti činjenicu da su „mutanti“. Upravo ovaj period života ovih iznimno popularnih filmskih likova, prezentuje film X-Men: Prva generacija (X-Men: First Class) reditelja Matthewa Vaughna, u kojem su naslovne uloge ostvarili James McAvoy, Michael Fassbender, Kevin Bacon, Rose Byrne, Jennifer Lawrence...

 

As Good As It Gets – drama/komedija/romansa, 1997.

06.10. u 19:30 sati, na programu Fox Movies

Predivan scenarij i odlična raspodjela uloga su nešto što filmu Bolje ne može (As Good As It Gets) daju prednost nad ostalima u istoj kategoriji, a to je romantična komedija; ne u smislu onoga što nam danas prodaju pod tom etiketom, već u smislu nečega što ima neograničen rok trajanja. Oscarom nagrađeni glumački par Jack Nicholson i Helen Hunt,za najboljeg glumca i glumicu, te Greg Kinnear i Cuba Gooding, Jr. su doprinijeli filmu savršenim glumačkim performansama, a scenarij su po priči Marka Andrusa napisali sam Andrus i reditelj James L. Brooks. Nicholson je odradio fantastičan posao ulogom Melvina Udalla, opsesivno – kompulsivnog, rasističko nastrojenog namćora i uspješnog pisca ženskih romana koji će proći životni put mijenjajući sebe kao osobu i uz to pustiti nekoliko ljudi u svoj uredno – komplikovani život, konobaricu Carol (Hunt) i komšiju slikara – homoseksualca Simona (Kinnear), te njegovog agenta Franka (Gooding, Jr.). (S.V.)

 

22 Jump Street – komedija/akcija/krimić, 2014.

06.10. u 22:40 sati, na programu TV1

Filmsku sedmicu završavamo s urnebesnom komedijom 22 Jump Street iz 2014. godine kao nastavkom ostvarenja 21 Jump Street. Riječ je, dakle, o filmskoj verziji popularne televizijske serije, za koju ponovno režiju potpisuju Phil Lord i Chris Miller, sa Channingom Tatumom i Jonahom Hillom u glavnim ulogama. Ako ste ljubitelji žanrovske filmske kombinacije komedije i akcije, onda nikako ne trebate propustiti ovaj iznimno popularni nastavak, u kojem nespretne, šašave, zabavne i duhovite policajce Schmidta i Jenka, očekuje novi tajni zadatak. Ipak, za razliku od originala u kojem su se morali vratiti u srednjoškolske klupe, u nastavku ih tajna misija odvodi na lokalni fakultet, na kojem će pokušati otkriti odakle dolazi droga koju studenti kupuju u velikim količinama. Kao i njegov prethodnik, nastavak također obiluje urnebesnim komičnim situacijama, spektakularnim i izrazito napetim akcijskim scenama, a tu je i dobra-stara kritika besmislenog američkog političkog sistema.

150000
zadovoljnih korisnika
211
tv kanala
54
radio stanice
1285
filmova u videoteci