Podrška BH Telecoma obilježavanju Dana sigurnijeg Interneta u BiH

„Budi promjena: ujedini se za bolji internet“

Svakog februara udruženje Insafe/INHOPE uz potporu Evropske Komisije organizira Dan Sigurnijeg Interneta kome je cilj promicanje sigurnije i odgovornije upotrebe online tehnologije i mobilnih uređaja, posebno među djecom i mladima. Svake godine na drugi dan druge sedmice drugog mjeseca hiljade ljudi diljem svijeta se udruže kako bi sudjelovali u događajima i aktivnostima kojima žele podići svijest o sigurnosnim problemima na internetu.

 

Na inicijativu Europske komisije već niz godina u svijetu se obilježava Dan sigurnijeg Interneta. Ove godine će se obilježiti 07. februara pod sloganom „Budi promjena: ujedini se za bolji internet“ („Be the change: unite for a better Internet").

 

U Bosni i Hercegovini, ovaj Dan obilježava se u organizaciji Komiteta za obilježavanje Dana sigurnijeg interneta BiH (SID Komitet BiH) kojem BH Telecom pruža podršku, obavještavajući  javnost o planiranim aktivnostima, čime se želi dati doprinos u sprečavanju zloupotrebe djece i mladih putem informacijskih i komunikacijskih tehnologija.

 

Dan sigurnijeg interneta u Bosni i Hercegovini će se i ove godine obilježiti u saradnji sa partnerom iz regije, Centrom za sigurniji internet Hrvatske - Centar za nestalu i zlostavljanu djecu (CNZD) iz Osijeka, kroz zajedničke aktivnosti kojima će se promovisati kreiranje boljeg interneta za mlade.

 

U tu svrhu, SID Komitet BiH i CNZD realizirati će online takmičenje na temu sigurnosti na internetu, za djecu osnovnih škola, širom BiH i Hrvatske.

 

Takmičenje će se realizirati  07. februara 2016. godine u periodu od 09:00 do 19:00 sati u formi online kviza sa pitanjima vezanim za sigurno korištenje interneta, koji će biti dostupan na web stranici www.dansigurnijeginterneta.org posebno kreiranoj u cilju realizacije ovih aktivnosti. Kviz je aktivan samo 07. februara – na dan obilježavanja SID-a, a odgovore na pitanja djeca mogu pronaći na njima poznatom BiH web portalu za sigurno korištenje interneta www.sigurnodijete.ba.

 

Pobjednici će biti nagrađeni adekvatnim nagradama – uređajima za korištenje informacijskih i komunikacijskih tehnologija: tablet, mobilni telefoni, setovi tastatura i miš, i druge nagrade.

150000
zadovoljnih korisnika
211
tv kanala
54
radio stanice
1285
filmova u videoteci