Zmajeva šaka

Kategorija:
Godina snimanja: 1972
Režija: Wei Lo
Uloge: Bruce Lee, Nora Miao, James Tien, Maria Yi, Robert Baker
Trajanje filma: min
Opis filma:
Sangaj u vrijeme japanske okupacije. Mlad i nevjerojatno nadaren majstor borilackih vjestina Chen Zhen vraca se u maticnu borilacku skolu Ching Woo, koju je osnovao i vodio jedan od najvecih kineskih borilackih majstora. Obozavani ucitelj je umro, ali Zhen ne vjeruje u sluzbeno izvjesce da je uzrok upala pluca, nego da je voljenog ucitelja netko ubio. Starjesine skole pokusavaju ga primiriti, no ubrzo se pojave predstavnici japanske skole Suzuki i potcjenjivacki izazovu kineske ucenike.
Postujuci mirotvorstvo svog velikog ucitelja, njegovi sljedbenici se suzdrzavaju od odgovora na drsku provokaciju, no Zhen odluci odgovoriti na izazov. Na svoju ruku uputi se u japansku skolu i tamo s lakocom svlada tridesetak protivnika, a naposljetku nadvlada i ponizi njihova glavnog instruktora. Kad poglavar japanske skole, Hiroshi Suzuki, cuje za to, zapovijedi napad na kinesku skolu, ali ne uspiju pronaci Zhena. Stoga starjesinama kineske skole daju ultimatum da ga u roku od tri dana isporuce ili ce im zatvoriti skolu.
Lee je Zmajevu saku" napravio u maniri spageti vesterna (najocitije u filmskoj glazbi koja se oslanja na izricaj Ennija Morriconea), pri cemu je znakovit pomak od prethodnog filma "Veliki gazda". Dok je tamo Lee tumacio nevina mladica u potrazi za pravdom, ovdje je na djelu ista dramska situacija garnirana izrazitim patriotskim nabojem, ali Lee sad utjelovljuje lik koji je vec iskusniji i cijom psihom dominira ne samo apsolutna usamljenicka posvecenost cilju, nego i nemilosrdnost, dok se odredeni kontrapunkt pokusava pronaci u ljubavnoj prici. 

*Iznajmljeni film ili drugi sadržaj iz Moja TV videoteke možete pogledati neograničen broj puta u toku 24 sata.

Cijene su naznačene prilikom odabira na vašem TV prijemniku.